TEHERAN

Hanijeh: UN-ova rezolucija o prekidu vatre u Gazi pokazuje izolaciju Izraela

Hanijehova posjeta Iranu uslijedila je dan nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo rezoluciju zahtijeva hitan prekid vatre

Anadolija

26.3.2024

Šef palestinske grupe Hamas Ismail Hanijeh (Haniyeh) stigao je danas u Teheran na razgovore s iranskim zvaničnicima o brutalnim izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze, javlja Anadolija.

Hanijehova posjeta Iranu uslijedila je dan nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Pojasu Gaze tokom mjeseca ramazana, oslobađanje zarobljenika i omogućavanje protoka humanitarne pomoći u blokiranoj enklavi.

Hamas je pozdravio ovu rezoluciju, a Izrael je odbacio poziv na prekid vatre i najavio da će nastaviti svoj rat u Pojasu Gaze.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirom Abdollahianom, politički čelnik Hamasa Haniyeh je rekao da je rezolucija UN-a pokazala izraelsku “izolaciju bez presedana“.

Lider Hamasa istakao je da rezolucija UN-a ima nedostataka, ali da je dokaz nepokolebljivog otpora Palestine.

- Izrael nije uspio da postigne svoje vojne ciljeve u opkoljenom Pojasu Gaze uprkos velikim troškovima i sada gubi političku i međunarodnu podršku - naglasio je Hanijeh .

Pohvalio je palestinski otpor naspram “zločina i genocida“ koje Izrael čini u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Hanijeh je također zahvalio Iranu na podršci palestinskom narodu, dodajući da Palestina prolazi kroz kritičnu fazu, prekretnicu u svojoj borbi protiv izraelske okupacije.

Hanijehu je ovo prva posjeta Iranu od novembra prošle godine kada je razgovarao s visokorangiranim iranskim zvaničnicima, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.