FRANCUSKA

Lider desnice Jordan Bardela: Između Bajdena i Trampa moje srce naginje Trampu

Uputio je i kritike na račun Bajdenovog vođenja Sjedinjenih Američkih Država

Jordan Bardela. Jeanne Accorsini/SIPA

Z. K.

29.3.2024

Jordan Bardela (Bardella) predvodnik liste francuskog Nacionalnog skupa i čovjek kojeg mnogi smatraju liderom desnice u ovoj zemlji govorio je o brojnim geopolitičkim temama te se dotaknuo i izbora u SAD-u.

Američka politika

Govoreći na događaju koji je organizirao Politico, 28-godišnji Bardela je izjavio kako se ne želi miješati u američku politiku, ali je naglasio kako ne krije simpatije prema jednom kandidatu.

- Jedini model koji ja slijedim je francuski. Međutim, između Bajdena (Biden) i Trampa (Trump), moje srce naginje Trampu. Ipak, ja nisam Amerikanac - rekao je Bardela.

Uputio je i kritike na račun Bajdenovog vođenja Sjedinjenih Američkih Država.

- Kada ste predsjednik vodeće svjetske ekonomske sile, morate biti vitalni, spremni i dovoljno bistre glave da donosite ispravne odluke. Posljednji snimak koji smo vidjeli kako kruži društvenim mrežama nije ohrabrujući - mišljenja je Bardela.

Potcjenjena podrška

Na pitanje kako gleda ulogu Francuske u NATO-u te je poručio kako se on i dalje zalaže za napuštanje NATO integrisane komande, ali tek nakon završetka rata u Ukrajini.

- Prijedlog koji smo uvijek zastupali nije uračunavao rat. U ratu se ne mijenjaju ugovori. Putin je vjerovatno potcijenio podršku Zapada Ukrajini te je približio zemlje poput Finske i Švedske NATO-u – dodao je Bardela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.