ANKETA

Većina Amerikanaca ne vjeruje u "zdrav razum" predsjednika Bajdena

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Žan Pier navela je da nema "nove zabrinutosti" za njegovo zdravlje

Džo Bajden. AP

Anadolija

4.3.2024

Oko 63 posto Amerikanaca sumnja u "mentalno zdravlje" američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena), pokazuje anketa sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

U istraživanju koje je sprovela Associated Press (AP) s NORC Centrom za javne poslove, 1.102 ispitanika starijih od 18 godina odgovaralo je na pitanje o mentalnom zdravlju američkog predsjednika i koliko će moći obavljati predsjedničku funkciju.

Dok je 63 posto učesnika izjavilo da ne vjeruje u "mentalno zdravlje" predsjednika Bajdena, 20 posto je reklo da vjeruje, a 17 posto da ima povjerenja.

Odgovarajući na isto pitanje o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump), 57 posto ispitanika izjavilo je da sumnja u Trampovo "mentalno zdravlje", dok je 28 posto reklo da mu vjeruje, a 15 posto da mu donekle vjeruje.

U istraživanju je također navedeno da je 67 posto učesnika izjavilo da ne odobrava Bajdenovu politiku u vezi sa izraelskom okupacijom Gaze, dok je 31 posto odobravalo njegov stav.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Žan Pier (Jean-Pierre) navela je da nema "nove zabrinutosti" za njegovo zdravlje, prema nalazu ljekara Kevina  O'Konora (O'Connor).

- Predsjednik Bajden je 81-godišnji, zdrav, aktivan, snažan čovjek. On je u dobroj formi da uspješno obavlja predsjedničke dužnosti, uključujući glavnog izvršnog direktora, šefa države i vrhovnog komandanta - objavljeno je u izvještaju. ​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.