PREDSJEDNIK TURSKE

Prvi rezultati izbora u Turskoj: Erdoan u problemima u Istanbulu i drugim velikim gradovima

Godinu nakon što je osvojio treći mandat kao predsjednik zemlje, postavio je za cilj da vrati grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik

Erdoan: Njegova stranka ne stoji dobro. Anadolija

E. Ć.

31.3.2024

Glavna opoziciona stranka Turske, Republikanska narodna partija (CHP), vodi u nekim od najvećih gradova te zemlje, uključujući Istanbul, na lokalnim izborima visokog rizika, javljaju turski mediji.

Istanbulski opozicioni gradonačelnik Ekrem Imamoglu (CHP), koji je osvojio grad 2019. godine, izjavio je da je "veoma sretan".

Godinu dana nakon što je Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) osvojio treći mandat kao predsjednik zemlje, postavio je za cilj da vrati grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik.

Sekularna nacionalistička opozicija takođe vodi i u glavnom gradu Ankari. Mansur Javas je također pobedio Erdoanovu Partiju pravde i razvoja (AKP) i prije pet godina.

I Javas i njegov istanbulski stranački kolega Imamoglu smatraju se potencijalnim kandidatima za predsjedničke izbore 2028. godine.

Trenutno stanje u Ankari, Istanbulu i Izmiru. Screenshot

Erdoan je vodio kampanju svoje stranke, obećavajući novu eru u turskom megagradu od gotovo 16 miliona ljudi.

Oko 61 milion turskih glasača imalo je pravo glasa na današnjim izborima, a procijenjeni odziv bio je veći od 76 posto u 81 provinciji te zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.