DOSTAVA VAKCINA

Istražuju se poruke između Ursule fon der Lajen i šefa "Pfizera"

Činjenica da je EPPO od belgijskih organa preuzeo slučaj cijelom skandalu daje još ozbiljniju notu

Fon der Lajen. Platforma X

D. R.

1.4.2024

Ured evropskog javnog tužioca (EPPO) istražuje prepisku između šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) i čelnika farmaceutske kompanije "Pfizera", Alberta Burlea (Bourle), javlja Politico.

Istražioci su posljednjih mjeseci preuzeli istragu od belgijskih tužioca, koji su istraživali fon der Lejen zbog 'uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa', stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politico i glasnogovornik tužilaštva u Liježu. Iako tužioci EPPO-a istražuju potencijalna kaznena djela, u vezi s tim slučajem još uvijek niko nije optužen.

Prijavu podnio lobist

Istragu su prvotno otvorile belgijske vlasti početkom 2023., nakon kaznene prijave koju je podnio lokalni lobist Frederik Baldan (Frederic). Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proevropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je glasnogovornik poljske vlade za Politico.

Činjenica da je EPPO od belgijskih organa preuzeo slučaj cijelom skandalu daje još ozbiljniju notu, zbog koje bi pod povećalo evropskih istražioca mogla doći i čitava Komisija, i to uoči predstojećih izbora za Evropski parlament na kojima aktualna šefica želi osigurati još jedan mandat na čelu EU.

Sporna prepiska

Evropska komisija do sad je uporno izbjegavala davati ikakve službene informacije o slučaju, a medijima nije formalno potvrdila čak ni samo postojanje sporne prepiske između Fon der Lajen i Burlea.

Dogovor o dostavi Pfizerovih vakcina procijenjene vrijednosti od 20 milijardi dolara, bio je interpretiran kao jedan od najvećih trijumfa Ursule fon der Lajen. Međutim, u međuvremenu se ispostavilo kako je narudžba bila nerealno velika, zbog čega se vrijednost 'propalih' doza procjenjuje na 4 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.