RUSIJA

Stranci pritvoreni u Dagestanu umiješani u napad na koncertnu dvoranu u Moskvi

Sjedinjene Američke Države tvrde da je napad izveo ogranak terorističke grupe ISIS

Moskva. AP

Anadolija

1.4.2024

Rusija je u ponedjeljak objavila da su stranci pritvoreni u ruskoj Republici Dagestan tokom specijalne operacije bili uključeni u napad na koncertnu dvoranu u Moskvi krajem prošlog mjeseca, u kojem su poginule 144 osobe.

Hapšenja nakon napada

- FSB (Federalna služba bezbjednosti) Ruske Federacije u Republici Dagestan je 31. marta suzbila djelovanje terorističke ćelije koju su činila četiri strana državljana koji su pripremali teroristički akt u Kaspijsku na mjestima gdje je bilo ljudi u velikom broju - saopćeno je iz Centra za odnose s javnošću FSB-a državnoj novinskoj agenciji TASS.

U saopćenju se navodi da su četvorica privedenih stranaca bili direktno uključeni u finansiranje i obezbjeđivanje sredstava za počinioce napada na "Crocus City Hall“.

Navodi se i da su uhapšeni vršili izviđanje terena, te da su napravili improviziranu eksplozivnu napravu i nabavili automatsko oružje. Dodaje se da su namjeravali da napuste Rusiju nakon napada.

U nedjelju je ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma objavio režim protivterorističke operacije u gradovima Mahačkala i Kaspijsk.

Nekoliko osoba optuženo za napad

Najmanje 144 osobe su poginule, a više od 382 osobe su povrijeđene 22. marta, kada su naoružani napadači otvorili vatru u "Crocus City Hall“ u Krasnogorsku u Moskovskoj oblasti. Rusija je optužila četiri osobe za direktno učešće u napadu.

Sjedinjene Američke Države tvrde da je napad izveo ogranak terorističke grupe ISIS. Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u napad.

Predsjednik Vladimir Putin je rekao da su pucnjavu izveli radikali, ali je naglasio da Rusija želi da zna više, između ostalog, ko je to naredio.​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.