HUMANITARNA ORGANIZACIJA

Kiparski predsjednik najavio udvostručenje napora za dostavu pomoći Gazi morskim koridorom

Moramo udvostručiti napore da dostavimo pomoć Gazi - izjavio je Nikos Kristodoulides

Humanitarna pomoć. Anadolija

FENA

2.4.2024

Kiparski predsjednik u utorak je pozvao na hitnu istragu ubistva sedam humanitarnih radnika u izraelskom zračnom napadu u Gazi, rekavši da je humanitarna organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama čiji su članovi bili "ključni partner" u nastojanjima da se dostavi pomoć do palestinske enklave morskim putem.

Pomoć Gazi

- Moramo udvostručiti napore da dostavimo pomoć Gazi - izjavio je Nikos Kristodoulides (Christodoulides) nakon sastanka s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Izraelski napad pogodio je konvoj koji je prevozio tim Svjetske centralne kuhinje (WCK) koji je istovario više od 100 tona pomoći u hrani dostavljenoj u Gazu morskim putem s Kipra. Među žrtvama su i državljani Australije, Poljske i Britanije.

Humanitarna organizacija saopćila je da prekida operacije u regiji s trenutnim stupanjem na snagu. WCK je aktivan u Gazi od oktobra, donoseći hranu kopnenim putevima i također učestvujući u zračnim dostavama.

U ovom je mjesecu pokrenula inauguracijski morski koridor koji prevozi pomoć u enklavu s Kipra.

Drugi konvoj brodova

Drugi konvoj brodova s nešto više od 300 tona pomoći napustio je Kipar prošlog vikenda i stigao je u Gazu u ponedjeljak oko podneva, saopćio je kiparski ministar vanjskih poslova Constantinos Kombos.

Kombos je kazao da su kiparske vlasti bile u kontaktu sa WCK.

Do napada je došlo 12 kilometara od područja za slijetanje aviona s pomoći - improvizovanog pristaništa koje je stvorila humanitarna organizacija. Humanitarni radnici upravo su završili smjenu na pola procesa istovara, koji je trebao biti nastavljen u utorak ujutro, saopćio je kiparski ministar.

- To je nešto što je sada zamrznuto i pošto je WCK objavio - oni će napustiti regiju kako bi se vratili, pregrupisali i vidjeli i procijenili koji su naredni koraci - kazao je Kombos, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.