RATNI ZLOČINI

WHO o bolnici Šifa u Gazi: Ne smije se koristiti kao bojno polje

Vlada u Gazi objavila je da su izraelske snage ubile više od 400 Palestinaca u bolnici Shifa i njenoj okolini, zatvorile više od 900 i uništile 1.050

Bolnica Al-Shifa. AP

Anadolija

2.4.2024

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Heris (Harris) izjavila je da se bolnica Šifa u Gazi nalazi u vrlo teškoj situaciji nakon što je izraelska vojska izvršila upad u zdravstvenu ustanovu.

Heris je rekla da WHO planira danas poslati tim u bolnicu Shifa, ali još nisu dobili odobrenje, napominjući da je mnogim misijama WHO-a ranije odbijen pristup.

- U bolnici Šifa u Gazi situacija je ozbiljna. Zamjenik direktora bolnice Šifa Marvan Abu Sadah izjavio je da je većina zgrada u kompleksu potpuno uništena i spaljena - rekla je Heris.

Istakla je da bolnice ne smiju da se koriste kao bojna polja te da pacijenti i zdravstveni radnici trebaju biti zaštićeni.

Izraelska vojska je u ranim satima 18. marta upala u bolnicu Šifa, koja se nalazi na zapadu grada Gaze, gdje se sklonilo više od 7.000 bolesnih i raseljenih Palestinaca i opkolila kompleks u kojem su se sklonili Palestinci.

Vlada u Gazi objavila je da su izraelske snage ubile više od 400 Palestinaca u bolnici Šifa i njenoj okolini, zatvorile više od 900 i uništile 1.050 kuća.

Izraelska vojska je tvrdila da je ubila 200 i pritvorila više od 500 Palestinaca u raciji koja je trajala dvije sedmice.Očevici su rekli da su se izraelski vojnici potpuno povukli iz kampusa bolnice Šifa i okoline. Svjedoci su naveli da su izraelske snage prije povlačenja spalile sve zgrade bolnice Shifa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.