JAKI VJETROVI

Snažne oluje u Kini uzrokovale smrt sedam osoba i ekonomske gubitke od 21 milion dolara

Ekstremno vrijeme, koje je počelo 31. marta, zahvatilo je devet gradova

U rijetkim olujama s vjetrovima. Facebook (Fotografija ne prikazuje stvarni događaj)

FENA

3.4.2024

U rijetkim olujama s vjetrovima nalik na tajfune od vikenda je poginulo najmanje sedam osoba u južnoj kineskoj pokrajini Jiangxi.

Ekstremno vrijeme, koje je počelo 31. marta, zahvatilo je devet gradova, uključujući Nanchang i Jiujiang, s 93.000 stanovnika u 54 pogođena okruga, saopćio je štab za hitnu kontrolu poplava pokrajine Jiangxi.

U nedjelju su čudne oluje dovele do naleta vjetra koji je otkinuo prozore u dva stana visoke zgrade u Nanchangu, glavnom gradu pokrajine.

Zvaničnici su u srijedu saopćili da je sedam osoba do sada poginulo širom pokrajine, a da je 552 moralo biti hitno evakuisano. Također su naveli da je oštećena 2.751 kuća.

Praćene munjama, kišom i gradom veličine loptice za golf, snažne oluje - najjače u više od decenije, također su izazvale ekonomske gubitke od 150 miliona juana (21 milion dolara), saopćili su lokalni zvaničnici.

Kineski meteorološki zavod izdao je upozorenje na silovite vjetrove s brzinama do nivoa 12 na lokalnim skalama vjetra, što je jednako uraganu prve kategorije.

Vjetrovi takvog intenziteta uobičajeni su kada tajfuni, kako se u Kini i drugdje u istočnoj Aziji nazivaju uragani, zahvataju kopno, ali se rijetko nalaze u unutrašnjosti, kao što je to Jiangxi koji je bez izlaza na more.

Kineska nacionalna meteorološka prognoza i dalje upozorava na jake olujne vremenske neprilike u nekoliko područja jugoistočne Kine, dok se snažni vjetrovi, grad i grmljavina nastavljaju do srijede.

Prognostičar je u utorak izdao prvo narandžasto upozorenje za snažno nevrijeme od 2013. godine, izvještavaju državni mediji.

Kina ima sistem od tri nivoa upozorenja o vremenskim prilikama označenim bojama , pri čemu narandžasta predstavlja najozbiljnije upozorenje, a za njom slijede žuta i plava, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.