AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden traži od Katara i Egipta da izvrše pririsak na Hamas da pristane na primirje u Gazi

Direktor CIA predvodit će američku delegaciju na pregovorima u Kairu, saopćio je američki zvaničnik

Bajden: Osigurati prekid vatre u Gazi. AP

FENA

6.4.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je čelnike Egipta i Katara da izvrše pritisak na Hamas da pristane na primirje u Gazi i sporazum o taocima prije nove runde pregovora ovog vikenda u Kairu.

Nova runda

Direktor CIA Bil Burns (Bill) predvodit će američku delegaciju na pregovorima u Kairu, saopćio je američki zvaničnik.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije kazao je da je Bajden uputio pisma egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu El-Sisiju i emiru Katara šejhu Tamimu bin Hamadu al-Thaniju o stanju pregovora o taocima i "pozvao ih da osiguraju obaveze Hamasa da se dogovore i pridržavaju dogovora.”

Bajden je u četvrtak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) tokom koga su razgovarali o tekućim pregovorima o taocima i o novoj rundi pregovora u Kairu.

Prekid vatre

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) kazao je da je Bajden poručio Netanjahuu da osnaži svoje pregovaračke timove u Kairu kako bi se sporazum mogao postići što je skorije moguće.

SAD i njihovi saveznici smatraju prekid vatre ključnim za omogućavanje većeg broja humanitarne pomoći u Gazi u jeku strahovanja od gladi među tamošnjim Palestincima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.