PIŠE WASHINGTON POST

Tramp ima tajni plan za završetak ruskog rata: Za Ukrajince bi to bilo političko samoubistvo

Privatno, Tramp smatra da i Rusija i Ukraina žele da sačuvaju obraz te da žele izlaz iz ove situacije.

Donald Tramp. AP

E. Ć.

7.4.2024

Nekadašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) govorio je da bi mogao prekinuti rat u Ukrajini tako što bi pritisnuo tu zemlju da ustupi određenu teritoriju, piše "The Washington Post".

Brojni analitičari su u analizi ovog američkog lista govorili o mogućnosti da Tramp zaista bude posrednik u završetku sukoba na istoku Evrope.

Trampov prijedlog

- Trampov prijedlog sastoji se od nagovaranja Ukrajine da ustupi Krim i pogranični region Donbasa Rusiji - navodi se u analizi "The Washington Posta".

Analitičari su ocijenili kako Tramp privatno ima određeno razmišljanje o tome da i ruski i ukrajinski zvaničnici žele što prije okončati sukob.

- Privatno, Tramp smatra da i Rusija i Ukraina žele da sačuvaju obraz te da žele izlaz iz ove situacije. Ljudi u dijelovima Ukrajine ne bi imali ništa protiv da budu dio Rusije - smatraju oni.

Nekadašnji Trampovi saradnici govorili su o tome da se njega mora odgovoriti od ideje ustupanja teritoriji Moskvi.

- Putin mora platiti cijenu, on ne može pobijediti na kraju ovoga - izjavio je senator Lindzi Graham (Lindsey).

U skladu s njegovim pristupom

Osobe zadužene za Trampovu kampanju nisu željeli komentarisati detalje mirovnog plana, navodeći da svaka glasina dolazi iz neimenovanim i neinformiranih izvora.

Ipak, ocjenjuje "The Washington Post" Trampov plan je u skladu s njegovim pristupom.

- Njegova sklonost ka šašavim samitima nad detaljima politike, povjerenje u vlastite pregovaračke vještine i nestrpljenje prema konvencionalnim diplomatskim protokolima bili su obilježja načina na koji je pristupio vanjskim poslovima u svom prvom mandatu - piše u analizii.

Tramp nije krio da bi pregovarao s Putinom i Zelenskim, te da bi svakom od njih rekao određene stvari koje ne bi mogao ostatku svijeta.

Navodno je Tramp razgovarao o Ukrajini i tokom susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Tokom sastanka, Orban je opširno govorio o sovjetskoj historiji, želji Rusiji za ukrajinskom teritorijom i vojnim izazovima s kojima se Ukrajina suočava. Tramp je slušao, ali nije bio posvećen razgovoru - tvrdi "The Washington Post".

Analitičari su mišljenja da nijedan lider SAD ne može natjerati Ukrajinu da ustupi teritoriju, jer bi to bilo "domaće političko samoubistvo".

- Nikakva poluga koju SAD ima ne može primorati Ukrajinu da ustupi teritoriju ili se uključi u ove vrste ustupaka. Ovo je situacija u kojo, ako ste voljni dati prst, druga strana će vrlo brzo poželjeti ostatak ruke - poručio je Majkl Kofman u analizi za "The Washington Post".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.