SIGMAR GABRIEL

Bivši šef njemačke diplomatije: Ono što Netanjahu i njegova vlada čine u Gazi je ratni zločin

Bivši ministar vanjskih poslova Njemačke je također napomenuo da je Izrael prekršio Hašku konvenciju i da za to ne može biti opravdanja

Sigmar Gabriel. Platforma X

Anadolija

10.4.2024

Bivši njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je da ono što su izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i izraelska vlada učinili u Gazi predstavlja ratni zločin.

Gabrijel je u izjavi za portal “Pioneer“ istakao da je Netanjahu bio jedan od onih kojima je rat bio potreban da bi ga zadržao na premijerskoj funkciji i da će otići sa funkcije onog dana kada se rat završi.

Ukazujući odgovornost premijera Netanjahua za izraelsko vođenje rata i ono što se događa u Pojasu Gaze, Gabrijel je rekao da se u Gazi dogodio ratni zločin.

- Ono što je Netanjahu uradio, ono što je izraelska vlada uradila tamo, je ratni zločin. Ono što je Hamas uradio je takođe ratni zločin, to je strašno, međutim, izraelska vlada u Gazi ne izvodi samo operaciju protiv Hamasa, već uzrokuje i nevjerovatne civilne žrtve - kazao je Gabriel.

Bivši ministar vanjskih poslova Njemačke je također napomenuo da je Izrael prekršio Hašku konvenciju i da za to ne može biti opravdanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.