USVOJIO PARLAMENT

Ukrajina šalje zatvorenike na front: U zamjenu dobivaju uvjetni otpust

Služiti neće smjeti oni koji su bili osuđeni zbog zločina protiv čovječnosti, seksualnog nasilja, ubojstva ili djela protiv nacionalne sigurnosti

Platforma X

N. H.

10.4.2024

Ukrajinski zastupnici u parlamentu su usvojili prijedlog zakona koji će omogućiti zatvorenicima da se pridruže vojsci, što bi trebalo olakšati rotaciju iscrpljenih vojnika na bojištu.

Prijedlog zakona predviđa da zatvorenici koji pristupe vojsci mogu dobiti uvjetni otpust.

Kako je objavio Oleksij Hončarenko, zastupnik u parlamentu Ukrajine, služiti neće smjeti oni koji su bili osuđeni zbog zločina protiv čovječnosti, seksualnog nasilja, ubojstva ili kaznenih djela protiv nacionalne sigurnosti.

Parlament je i usvojio prijedlog zakona koji predviđa velike novčane kazne za građane koji ne budu poštivali pravila o mobilizaciji. 

Ne zna se koliko će na taj način biti podobno za vojsku kada zakon stupi na snagu. Parlament je počeo razmatrati u konačnom čitanju složen prijedlog zakona kojim će se izmijeniti proces mobilizacije nakon višemjesečnih rasprava. Glasanje se očekuje u četvrtak. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošli tjedan potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.