ZRAČNI NAPAD

Izraelci u Gazi ubili tri sina i dva unuka šefa Hamasa koji boravi u Kataru

Hamas traži prekid vojnih operacija Izraela, potpuno povlačenje njegove vojske iz enklave i omogućavanje povratka izbjeglica

Ismael Hanijeh. AP

D. H.

10.4.2024

Trojica sinova i dva unuka čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha ubijena su danas u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, objavili su ta militantna grupa i njegova obitelj. Trojica sinova – Hazem, Amir i Mohamad, ubijeni su u bombardiranju vozila u kojem su se kretali u kampu Al-Šati. Ubijeno je i dvoje Hanijehovih unuka, a treći je ozlijeđen, prenose Hamasovi mediji.

- Naši zahtjevi su jasni i određeni i nećemo raditi ustupke. Neprijatelj je u deluziji ako misli da će napadi na moje sinove, tijekom vrhunca pregovora i prije no što je pokret poslao svoje odgovore, primorati Hamas da promijeni svoj stav - rekao je Hanijeh za Al Jazeeru, dodavši da su njegovi sinovi "postali mučenici na putu za oslobađanje Jeruzalema i džamije al-Akse".

"Krv mojih sinova nije mi draža od krvi našeg naroda"

- Krv mojih sinova mi nije draža od krvi našeg naroda - dodao je čelnik Hamasa koji boravi u Kataru. Militantna grupa je jučer objavila da proučava izraelski prijedlog za prekid vatre, no i da on ne zadovoljava niti jedan od zahtjeva Palestinaca.

Hamas traži prekid vojnih operacija Izraela, potpuno povlačenje njegove vojske iz enklave i omogućavanje povratka izbjeglica. Hanijeh je čelnik Hamasa postao 2017., a od tada živi na relaciji između Turske i katarske prijestolnice Dohe.

Što je napravio Hamas?

Hamas je, podsjetimo, prije pola godine izveo upad u Izrael i ubio oko 1200 ljudi, mahom civila, a oko 200 civila je oteo i odveo u Gazu. Ubijeni izraelski civili su prije smrti nerijetko mučeni te postoje kredibilni izvještaji da su Hamasovi teroristi silovali i na druge načine seksualno zlostavljali niz Izraelki prilikom napada.

Izrael cijelo vodstvo Hamasa smatra teroristima, no nije poznato koliko je sam Hanijeh znao za planove napada 7. oktobra, piše agencija Reuters. Tu je operaciju smislilo vojno vijeće Hamasa u Gazi u tajnosti, zbog čega je i dio Hamasovih čelnika u inostranstvu bio šokiran trenutkom njegova izvršenja i rasponom. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.