PREMA IRANU

Lufthansa obustavila letove za Teheran zbog situacije na Bliskom istoku

Lufthansa je rekla da je obustavila letove za i iz Teherana od 6. aprila do vjerovatno 11. aprila

Lufthansa. AP

FENA

11.4.2024

Njemačka aviokompanija Lufthansa saopćila je u srijedu da je obustavila letove za Teheran zbog situacije na Bliskom istoku, koji je u pripravnosti zbog moguće iranske odmazde za navodni izraelski zračni napad na iransku ambasadu u Siriji.

Iranska novinska agencija nakratko je potaknula napetosti kada je na platformi društvenih medija X objavila izvještaj na arapskom jeziku u kojem se kaže da je sav zračni prostor iznad Teherana zatvoren za vojne vježbe. Agencija je potom uklonila izvještaj i porekla da je objavila takvu vijest, navodi Reuters.

Zemlje u regiji i Sjedinjene Države u stanju su visoke pripravnosti i pripremaju se za mogući napad Irana od 1. aprila kada se sumnjalo da su izraelski ratni avioni bombardovali kompleks iranske ambasade u Siriji.

Lufthansa je rekla da je obustavila letove za i iz Teherana od 6. aprila do vjerovatno 11. aprila.

- Stalno pratimo situaciju na Bliskom istoku i u bliskom smo kontaktu s vlastima. Sigurnost naših gostiju i članova posade glavni je prioritet Lufthanse - rekao je glasnogovornik kompanije za Reuters.

Lufthansa i njezina podružnica Austrian Airlines jedina su dva zapadna prevoznika koji obavljaju međunarodne letove za Teheran, koji uglavnom opslužuju turski i bliskoistočni zračni prevoznici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.