TRAŽE VEĆU PLATU

Njemačka: Uposlenici Lufthanse stupit će u dvodnevni štrajk

Bit će to četvrti štrajk zaposlenih u Lufthansi u posljednja dva mjeseca

Lufthansa. AP

Anadolija

4.3.2024

Ujedinjeni sindikat uslužnog sektora (Ver.di), jednog od najvećih njemačkih sindikata, objavio je da će radnici zemaljskog opsluživanja njemačke aviokompanije "Lufthansa" od 7. marta stupiti u dvodnevni štrajk upozorenja.

Naveli su da uposlenici traže bolje plaće kao odgovor na sve veću inflaciju. Kako je naveo Ver.di, "Lufthansa" grupa nije ponudila povoljnije plaće od posljednjeg štrajka zaposlenih u "Lufthansa Cargo" i "Lufthansa Technik", pa će zaposlenici zemaljskog opsluživanja u putničkim zonama "Lufthanse" u četvrtak stupiti u štrajk.

Planirano je da štrajk završi u 7:10 sati u subotu, 9. marta. Sindikat ima cilj da napravi aranžman za poboljšanje plaća koje se isplaćuju zaposlenima "Lufthanse" u zemaljskom opsluživanju. Sindikat, koji zahtijeva povećanje plaća za 12,5 posto za zemaljsko osoblje od najmanje 500 eura, također želi jednokratni bonus od 3.000 eura zaposlenima, kako bi se kompenzirala visoka inflacija.

"Lufthansa", s druge strane, nudi 10 posto veću plaću za period od 28 mjeseci. Kompanija je kritikovala nastavak štrajkova upozorenja, a posebno nije prihvatila preduslove koje je iznio Ver.di za povratak za pregovarački sto. Planirano je da se peti pregovori o kolektivnom ugovoru održe 13. i 14. marta.

Bit će to četvrti štrajk zaposlenih u "Lufthansi" u posljednja dva mjeseca. Osoblje zemaljske službe u "Lufthansi" stupilo je u štrajk upozorenja 7. i 20. februara, a aviokompanija je otkazala većinu svojih letova, a pogođene su bile stotine hiljada putnika.

U Njemačkoj se "štrajkovi upozorenja" često koriste kao pregovaračka taktika, a očekuje se da će pregovori biti teški za sindikat, jer se poslodavci suočavaju sa sve većim troškovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.