ČLAN RATNOG KABINETA

Ganc: Izrael će ući u Rafah i vratiti se u Khan Younis

Ući ćemo u Rafah. Vratićemo se u Khan Younis. I mi ćemo djelovati u Gazi

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc. Anadolija

Anadolija

11.4.2024

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc (Benny Gantz) rekao je u srijedu da je Hamas vojno poražen i da će vojska ući u Rafah i vratiti se u Khan Younis, objavili su izraelski mediji, prenosi Anadolija.

Hamas je poražen

- S vojne tačke gledišta – Hamas je poražen. Njegovi borci su eliminisani ili se kriju, a njegove sposobnosti su osakaćene - rekao je Ganc nakon sastanka njegove stranke Nacionalnog jedinstva u južnom izraelskom gradu Sderotu, piše "The Times of Israel".

- Ući ćemo u Rafah. Vratićemo se u Khan Younis. I mi ćemo djelovati u Gazi. Gdje god postoje teroristički ciljevi - dodao je.

Izraelski Kanal 12 javio je da je došlo do "žestokih nesuglasica i diskusija" između premijera Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i nekoliko njegovih ministara s jedne strane, i načelnika generalštaba Herzi Halevija s druge, u vezi sa odlaganjem vojne operacije u gradu Rafahu, južnoj Gazi.

Kanal je naveo da je "na proširenom sastanku ratne vlade u utorak izbila burna diskusija nakon povlačenja izraelske vojske iz Khan Younisa i odlaganja operacije u Rafahu".

Kabinet se sastao kasno u utorak u kontekstu razgovora o sporazumu o razmjeni zarobljenika i povlačenju izraelske vojske iz Khan Younisa, navodi kanal.

Tokom sastanka, ministar pravde Yariv Levin je upitao:

- Kako se snage mogu povući iz Kan Younisa prije Ramazanskog bajrama?

Pripreme za Rafah

Halevi je odgovorio:

- Tamo smo završili manevar i iscrpili smo svoje ciljeve za sada, te želimo da podmladimo snage i pripremimo se za Rafah.

Kako javlja Kanal 12, ministar finansija Israel Katz se umiješao u diskusiju, rekavši:

- Zašto čekamo? Trebali bismo već biti tamo.

Netanjahu, koji zavisi od krajnje desničarskih saveznika kako bi svoju vladu održao na vlasti, nije šutio i obratio se Haleviju, rekavši: "Zašto niste prvobitno predložili ulazak na jug i sjever?".

Halevi je odgovorio, rekavši:

- Što se tiče Rafaha, preporučujem da se ne razgovara o vremenu ulaska. Kada neprijatelj shvati tačno kada i kako će se to dogoditi, to će rezultirati žrtvama (izraelskim op.a.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.