IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahuova "poruka" Iranu: Ko god naudi nama, mi ćemo nauditi njemu

Iznio je procjene u vezi s mogućim napadom Irana tokom posjete zračne baze Tel Nof u zemlji

Netanjahu: Poslao "odgovor" Iranu. AP

Anadolija

11.4.2024

Dok su se napetosti između dviju zemalja povećale zbog izraelskog zračnog napada na zgradu iranskog konzulata u Damasku, glavnom gradu Sirije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je implicitno zaprijetio Teheranu, ne navodeći imena i rekao "ko god naudi nama, mi ćemo nauditi njemu", javlja Anadolu.

Premijer Netanjahu posjetio je zračnu bazu Tel Nof u zemlji i iznio procjene u vezi s mogućim napadom Irana, saopćeno je iz Ureda izraelskog premijera.

Zadovoljiti sigurnosne potrebe

Netanjahu je rekao da je njegova zemlja u poziciji zadovoljiti sve svoje sigurnosne potrebe u smislu odbrane i napada.

Ustvrdio je da Izrael prolazi kroz teško razdoblje i rekao da nastavljaju s napadima u Gazi punom parom, a s druge strane nastavljaju s neprekidnim naporima za povratak izraelskih zarobljenika.

Napominjući da su spremni za neke teške scenarije u drugim regijama, Netanjahu je rekao:

- Postavili smo jednostavno pravilo: Ko nama naudi i mi ćemo njemu.

Napad na Izrael

Izraelski ministar vanjskih poslova Jisrael Kac (Yisrael Katz), u svojoj objavi na platformi X, izjavio je da će odgovoriti i ciljati ovu zemlju ako napad na Izrael bude pokrenut s iranskog teritorija.

Izrael se priprema za moguću odmazdu od strane Irana nakon što je vođa Revolucionarne garde Mohamad Reza Zahidi ubijen tokom izraelskog napada na Ambasadu u Damasku, glavnom gradu Sirije, 1. aprila.

U napadu je poginulo sedam ljudi iz Iranske revolucionarne garde, uključujući dva generala. Osim toga, u napadu je živote izgubilo još šest sirijskih državljana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.