NEDAVNO SLUŽIO U GAZI

Njemačka deportuje priznatog hiruga palestinskog porijekla: Želi ga spriječiti da govori o zločinima nad civilima

On je trebao govoriti na Berlinskoj konferenciji, ali je priveden na aerodromu

Abu-Sitah: Prijeti mu deportacija. Screenshot

E. Ć.

12.4.2024

Globalno priznati plastični hirurg i rektor Univerziteta u Glazgovu doktor Ghassan Abu-Sittah priveden je na aerodromu i čeka deportaciju.

On je trebao govoriti na Berlinskoj konferenciji, ali je priveden na aerodromu. On je nedavno služio u Gazi, a ovog mjeseca izabran je za rektora Univerziteta u Glazgovu.

Goli čin autoritarne cenzure

- Njemačka deportacija dr. Abu-Sittaha je goli čin autoritarne cenzure, više u skladu s politikom diktatura poput Saudijske Arabije i Kine nego demokratije koja poštuje prava - rekla je Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica DAWN-a.

Ghassan Abu-Sittah je britanski državljanin palestinskog porijekla koji praktikuje medicinu u Londonu, a prethodno je bio na čelu Odsjeka za plastičnu i rekonstruktivnu estetsku hirurgiju bolnice Američkog univerziteta u Bejrutu, gdje je osnovao Program za medicinu sukoba – Globalni zdravstveni institut na Američkom univerzitetu Bejruta.

Abu-Sittah je radio kao hirurg za “Medicin sans Frontiers” u brojnim konfliktnim zonama širom svijeta, uključujući Gazu, Jemen i Irak. Proveo je mjesece u Gazi liječeći ratne ranjenike nakon izraelskog napada na tu teritoriju i opširno je dokumentovao zločine kojima je tamo svjedočio, uključujući ponovljene izraelske napade na bolnice i medicinsko osoblje. Doktor je danas stigao u Berlin da iznese primjedbe na konferenciji.

Zadržan tri sata

Na aerodromu su ga njemačke granične sigurnosne snage zadržale tri sata i rekle mu da mu neće dozvoliti da uđe u zemlju dok se održava konferencija. U trenutku pisanja ovog teksta, dr. Abu-Sittah čeka svoju prisilnu deportaciju nazad u London.

Nikaragva je 1. marta podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde optužujući Njemačku da je pomagala i podržavala izraelsku genocidnu politiku u Gazi kršeći Konvenciju o genocidu pružanjem političke, finansijske i vojne podrške Izraelu dok se vojna kampanja nastavlja u Gazi, i obustavom finansiranja glavne humanitarne agencije UN-a u Gazi, UNRWA.

Sud također saslušava tužbu Južne Afrike protiv Izraela zbog genocida i utvrdio je da su akcije Izraela uvjerljivo genocidne. Izrael nije postupio u skladu sa naredbama suda da okonča ubijanje i ranjavanje Palestinaca i dozvoli da pomoć nesmetano uđe na teritoriju.

- Ovo je pokušaj Njemačke da ušutka svjedoke i zastraši ljude poput mene koji su pružili dokaze ICJ-u i MKS-u - rekao je dr. Abu Sitta za DAWN. 

Njemačka me pokušala spriječiti da na konferenciji pružim dokaze o svom ličnom iskustvu doktora u Gazi, ističući napade na bolnicu Al-Ahli, ali svojim naporima da me ućutkaju, samo će privući više pažnje na izraelske zločine, dodao je on.

Njemačka je uvela teška ograničenja kako bi spriječila javne proteste i govor protiv izraelskih zločina u Gazi. Njemačke vlasti su kaznile i povukle sredstva sa univerziteta i kulturnih institucija koje su dijelile informacije i kulturne događaje o izraelskoj okupaciji i aparthejdu, kao i o tekućem ratu u Gazi, te pokušale ugasiti organizacije koje nastoje braniti palestinska prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.