ŠPANIJA

Uhapšeno devet članova bande: Međunarodna prevara sa kanabisom za medicinsku upotrebu

Zaplijenjena je imovina vrijedna 2,6 milijardi eura

Akcija provedena u Španiji. Facebook

B. C.

13.4.2024

U međunarodnoj policijskoj akciji koju je predvodila Španija uhapšeno je devet pripadnika bande koja je navodno izvršila prevaru u vezi sa kanabisom za medicinsku upotrebu u vrijednosti od 645 miliona eura, saopštila je španska policija.

Prevara je obuhvatila žrtve u 35 zemalja, navodi se u saopštenju.

Obećali su žrtvama profit 

Grupa je postavila marketinški sistem i prisustvovala međunarodnim sajmovima kanabisa da bi uvjerila žrtve iz više zemalja, uključujući Španiju, Francusku i Njemačku, da investiraju u tu šemu.

Španska policija vodila je operaciju uz pomoć Europola i snaga iz Njemačke, Francuske, Dominikanske Republike, SAD i Velike Britanije.

Devet osumnjičenih, čija imena nisu objavljena, privedeni su zbog sumnje za prevaru u Španiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Letoniji, Poljskoj, Italiji i Dominikanskoj Republici.

- Ovim sistemom obećali su žrtvama profit između 70 i 168 posto godišnje, u zavisnosti od vrste kanabisa u koju su uložili", navela je španska policija.

Luksuzni automobili i hotelske zabave

Luksuzni automobili, hotelske zabave i muzički spotovi korišteni su u reklamnoj kampanji za promovisanje šeme, a žrtve su dovođene na legalne plantaže kanabisa koje su bile umiješane u prevaru.

Policija je izvršila racije 2022. godine, ali nije objavila da li su osumnjičeni optuženi za neka krivična djela.

Policija je blokirala bankovne račune sa 58.600 eura i 116.300 eura u kripto valutama, a vraćeno je 106.000 eura u gotovini. Zaplijenjena je imovina vrijedna 2,6 milijardi eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.