BLISKI ISTOK

Njemački kancelar Šolc pozvao Izrael na deeskalaciju u regiji

Šef njemačke vlade također je kazao da uspjeh izraelske vojske ne treba zanemariti te da stoga i poziva Izrael doprinese deeskalaciji

Njemački kancelar Olaf Šolc. AP/Omar Havana

Anadolija

15.4.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) pozvao je danas vlasti Izraela da doprinesu deeskalaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael tokom proteklog vikenda, javlja Anadolija.

- Svi se slažu da je način na koji je Izrael uspio da odbije ovaj napad sa regionalnim i međunarodnim partnerima bio zaista impresivan. Ovo je također veliko dostignuće izraelske vojske - rekao je Šolc novinarima u Shanghaiju tokom posjete Kini.

Šef njemačke vlade također je kazao da uspjeh izraelske vojske ne treba zanemariti te da stoga i poziva Izrael doprinese deeskalaciji.

Njegov apel uslijedio je u jeku napora izraelskih saveznika, prvenstveno SAD-a i Velike Britanije, da uvjere Izrael da odustane od uzvratnog udara na Iran, kako bi spriječili širi rat u regiji.

Iran je u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za nedavni zračni napad na njegov diplomatski kompleks u glavnom gradu Sirije. Navodno je Iran ispalio više od 300 dronova i projektila, a gotovo sve su presreli sistemi protuzračne odbrane Izraela i njegovih saveznika SAD-a, Francuske i Velike Britanije.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.