TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan kritikovao Izrael i Netanjahua: Žele izazvati regionalni rat

On je dodao da su mogući novi regionalni sukobi sve dok se nastavljaju "okrutnost i genocid" u Gazi

Erdoan: Izrael jedini odgovoran. Anadolija

E. Ć.

16.4.2024

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je rekao kako su za nedavnu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku jedino odgovorni izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i vodstvo te zemlje.

- Izrael pokušava izazvati regionalni sukob, a njegov napad na iransko veleposlanstvo u Damasku bila je kap koja je prelila čašu - rekao je Erdoan na konferenciji za medije u Ankari.

On je dodao da su mogući novi regionalni sukobi sve dok se nastavljaju "okrutnost i genocid" u Gazi te je pozvao sve strane da djeluju razumno. Također je kritikovao Zapad zbog osude iranskog napada, ali ne i izraelskog napada na iransku ambasadu.

Podsjetimo, Iran je napao Izrael stotinama eksplozivnih bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila lansiranih u subotu navečer, na što su izraelski zvaničnici obećali odgovoriti. 

Iran je izvršio napad kao osvetu za izraelski napad u kojem je 1. aprila sravnjena zgrada u sklopu ambasade u Damasku pri čemu su ubijena dva iranska generala i nekoliko drugih časnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.