VIDEO RAZGOVOR

Ministri odbrane SAD i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Dong je također upozorio SAD da se ne miješaju u ciljeve Kine u vezi s Tajvanom

Lojd Ostin. Facebook

FENA

17.4.2024

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) razgovarao je s kineskim ministrom odbrane Dong Junom u prvom takvom angažmanu u skoro 18 mjeseci.

U video-razgovoru, čelnici odbrane dviju supersila iznijeli su svoje stavove o "odbrambenim odnosima i regionalnim i globalnim sigurnosnim pitanjima", navodi se u saopćenju Pentagona.

Razgovor je došao nakon što su američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) prošle godine nastavili direktne vojne pregovore u nastojanju da upravljaju rastućim tenzijama u regiji, posebno oko Tajvana i drugih kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru.

- Sekretar Ostin je naglasio važnost nastavka otvaranja linija vojne komunikacije između Sjedinjenih Država i NRK-a - navodi se u saopćenju koje se odnosi na Narodnu Republiku Kinu.

Ostin je također "naglasio važnost poštivanja slobode plovidbe na otvorenom moru zajamčenu međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru", i "ponovio da će Sjedinjene Države nastaviti letjeti, ploviti i djelovati - sigurno i odgovorno - gdje god to međunarodni zakon dozvoljava".

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Dong iskoristio sastanak da pozove dvije zemlje da istraže načine za "postepeno akumuliranje međusobnog povjerenja" i "slaganje" izgradnjom pragmatičnih i kooperativnih odnosa između njihovih vojski, zasnovanih na "nekonfliktnosti" i "nekonfrontaciji."

Prema informacijama iz Pekinga, Dong je rekao Ostinu da je "vojna sfera ključ ... za stabilizaciju razvoja odnosa i sprečavanje velikih kriza". Ipak, Dong je također upozorio SAD da se ne miješaju u ciljeve Kine u vezi s Tajvanom i da poštuju teritorijalne pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.