UNAPREĐENJE VEZA

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Ovo je najznačajnije unapređenje u našem savezu otkako je prvi put uspostavljen - rekao je 81-godišnji Bajden

Bajden i Kišida. AP/Anadolija

FENA

11.4.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) predstavili su u srijedu najveće unapređenje veza između svojih zemalja u odbrani tokom državne posjete Bijeloj kući.

Dvojica su se čelnika čak složila da će japanski astronaut biti prva osoba koja nije Amerikanac koji će hodati po Mjesecu, u nastojanjima da prodube saradnju.

- Ovo je najznačajnije unapređenje u našem savezu otkako je prvi put uspostavljen - rekao je 81-godišnji Bajden na pres-konferenciji s Kishidom u vrtu ruža Bijele kuće, prenosi AFP.

Dvojica čelnika predstavila su planove za restrukturiranje američkog vojnog zapovjedništva u Japanu, najveću takvu promjenu od 1960-ih. Cilj ovog poteza je učiniti američke i japanske snage spretnijima u slučaju prijetnji, kao što je kineska invazija na Tajvan.

Sjedinjene Države, Japan i Australija također bi pokrenule zajedničku mrežu protuzračne odbrane, dok bi Britanija učestvovala u vojnim vježbama s Washingtonom i Tokijom.

Američki dužnosnici rekli su da je šire jačanje veza također imalo za cilj uvjeriti saveznike u dugoročnu podršku čak i ako bivši predsjednik Donald Trump pobijedi Bajden na američkim predsjedničkim izborima u novembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.