ŠTA BI SE SVE DOGODILO

Simulacija ratne invazije Kine na Tajvan: Hiljade poginulih vojnika i ogromne štete

Na kraju konflikta, najmanje dva američka nosača aviona našla bi se na dnu Tihog okeana, dok bi moderna kineska mornarica, koja je sada najveća na svijetu, bila "u raspadu"

Simulacija eventualne kineske invazije na Tajvan. CNN

E. Ć. / Beta

10.1.2023

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona objavio je simulaciju eventualne kineske invazije na Tajvan, te posljedice koje bi ona imala. 

Kako se navodi, kineska invazija na Tajvan 2026. godine vjerovatno Pekingu ne bi donijela pobjedu, ali bi kineske trupe, isto kao američke, tajvanske i japanske, pretrpjele ogromne ljudske i materijalne gubitke, a sam Tajvan bi teško nastradao, pokazala je danas objavljena studija tink-tenk organizacije Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona. 


Pirova pobjeda SAD

Kako javlja CNN, ova ugledna organizacija sprovela je simulaciju ratnih igara u vezi sa eventualnim konfliktom koji zaokuplja pažnju političkih lidera u Aziji i Vašingtonu.

Ovo je jedna od najopsežnijih simulacija ikada sprovedenih u vezi sa ratom oko de-fakto nezavisnog ostrva sa 24 miliona žitelja koje ima demokratski izabranu vlast, a koje komunistička Kina smatra svojom teritorijom iako ga još od kraja Drugog svjetskog rata ne kontroliše.

Rezultati simulacije pokazuju da bi rat američkoj vojsci donio pirovu pobjedu, jer bi ona iz konflikta izašla u obogaljenom stanju isto kao poražena kineska vojska.

Na kraju konflikta, najmanje dva američka nosača aviona našla bi se na dnu Tihog okeana, dok bi moderna kineska mornarica, koja je sada najveća na svijetu, bila "u raspadu".

CSIS je ratnu igru sproveo 24 puta da bi dobio odgovor na dva fundamentalna pitanja: da li bi invazija bila uspješna, i po koju cijenu.


Kina žestoko strada

Izveštaj, u koji je CNN imao uvid, pokazuju da bi vjerovatni odgovori bili da invazija ne bi bila uspješna i da bi cijena invazije bila ogromna.

- Sjedinjene Američke Države i Japan gube desetine brodova, stotine ratnih aviona i hiljade vojnika. Takvi gubici bi oštetili globalnu poziciju SAD na mnogo godina - navodi se u izveštaju.

U većini scenarija, američka ratna mornarica izgubila bi dva nosača aviona i između 10 i 20 bojnih brodova, a u tri mjeseca borbe poginulo bi oko 3.200 američkih vojnika, što bi bila gotovo polovina gubitaka koje je vojska SAD pretrpela tokom dvije decenije sukoba u Iraku i Avganistanu.

- Kina također strada žestoko. Njena mornarica je u raspadu, glavnina njenih amfibijskih snaga je razbijena, a desetine hiljada vojnika pada u ratno zarobljeništvo - dodaje se u saopćenju i procjenjuje se da bi u ratu poginulo 10.000 kineskih vojnika, i da bi Peking izgubio 155 ratnih aviona i 138 velikih bojnih brodova.

Simulacije prikazuju mračnu budućnost Tajvana, čak i da kineska invazija propadne.

- Dok bi tajvanska vojska ostala sačuvana, bila bi ozbiljno unazađena, i morala bi da u takvom stanju štiti oštećenu ekonomiju ostrva koje je ostalo bez struje i vitalnih usluga - navodi se u izvještaju, prema kojem bi armija Tajvana imala oko 3.500 ljudskih žrtava, a svi njeni razarači i fregate bili bi potopljeni.

Japan bi u sukobu verovatno izgubio više od 100 ratnih aviona i 26 bojnih brodova, a američke baze na teritoriji ove zemlje našle bi se na udaru kineskih napada, pokazuju simulacije CSIS-a.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.