SAOPĆIO MINISTAR

Barbados bi uskoro mogao priznati državu Palestinu: "Greška koju smo pravili godinama"

Razgovori o priznanju palestinske države počeli samo mjesec prije početka rata između Izraela i Hamasa

Keri Simonds. Parlament Barbadosa

N. Aj.

20.4.2024

Barbados je u petak nagovijestio da namjerava priznati Palestinu kao državu. To je saopćio ministar vanjskih poslova Keri Simonds (Kerrie Symmonds) na brifingu u sjedištu ministarstva.

Poručio je da su razgovori o priznanju palestinske države počeli samo mjesec prije početka rata između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.

- Barbados je u Ujedinjenim nacijama uvijek tvrdio da bi trebalo postojati rješenje o dvije države koje seže još od 1967. godine ili otprilike. Ironično, uprkos tome što smo rekli svijetu da bismo željeli vidjeti rješenje s dvije države, sam Barbados nikada nije priznao državu Palestinu. Dakle, postoji nekonzistentnost i nedosljednost jer kako možemo reći da želimo rješenje s dvije države ako ne priznajemo Palestinu kao državu? - kazao je Simonds.

Dodao je da je dokument koji opisuje tu mjeru sada pred kabinetom u pokušaju da ispravi "grešku koju smo pravili godinama".

Najava je uslijedila mjesec nakon što je lokalna propalestinska grupa za kampanju, Karibi protiv aparthejda u Palestini (CAAP), pozvala vladu da preispita odnose s Izraelom i prizna Palestinu kao državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.