26 MILIJARDI DOLARA

Netanjahu zahvalio Americi na ogromnoj američkoj vojnoj pomoći: Pokazana snažna podrška Izraelu

Četiri milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling

Benjamin Netanjahu. Anadolija

N. Aj.

21.4.2024

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) oglasio se nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je ovoj zemlji od 26 milijardi dolara.

- Američki Kongres je upravo velikom većinom usvojio vrlo cijenjen zakon o pomoći koji pokazuje snažnu dvostranačku podršku Izraelu i brani zapadnu civilizaciju. Hvala prijatelji, hvala Ameriko - napisao je Netanjahu na društvenim mrežama.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz također je zahvalio Predstavničkom domu, rekavši da se nada da će mjera uskoro biti usvojena u američkom Senatu "uz snažnu dvostranačku podršku".

- Hvala vam Majk Džonson (Mike Johnson) na vašem vodstvu koje je predvodilo napore da se donese paket pomoći Izraelu u Predstavničkom domu danas. I hvala vođi manjine Hakimu Džefrisu (Hakeem Jeffries) na podršci. Glasanje o paketu pomoći Izraelu uz ogromnu dvostranačku podršku dokazuje snažne veze i strateško partnerstvo između Izraela i SAD i šalje snažnu poruku našim neprijateljima. Nadam se da će uskoro proći Senat uz snažnu dvostranačku podršku - napisao je Katz.

Dom je usvojio Izraelski sigurnosni dodatak sa 366 za i 58 glasova protiv. Paket uključuje 26,4 milijarde dolara za pomoć Izraelu ,4 milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći – uključujući hitnu hranu, sklonište i osnovne usluge – stanovništvu koje pati od krize.

Također će omogućiti dodatnu fleksibilnost za transfere odbrambenih artikala u Izrael iz američkih zaliha u drugim zemljama i zabraniti slanje sredstava Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.