KOMPANIJA GALP ENERGIA

Portugal našao nalazište nafte kod Namibije

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži

Portugalska naftna kompanija "Galp Energia" našla nalazište nafte kod Nambije. Društvene mreže

N. Aj.

22.4.2024

Portugalska naftna kompanija "Galp Energia" objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.

- Testiranje u bušotinama Mopane-1X i Mopane-2X u januaru i u martu otkrila su "značajnu akumulaciju lake nafte (s niskim udjelom sumpora) u rezervoarima pijeska visoke kvalitete - saopćio je "Galp" u nedjelju.

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gdje su britanski "Shell" i francuski "TotalEnergies" već otkrili nekoliko nalazišta nafte i plina.

"Izlaz" nafte u testu doseže gornju granicu od 14 hiljada barela dnevno, potencijalno pozicionirajući Mopane kao važno komercijalno otkriće, naglasila je portugalska kompanija.

"Galp" je vlasnik 80-postotnog udjela u dozvoli za istraživanje nafte u bazenu Orange koja pokriva područje od gotovo 10 hiljada četvornih kilometara.

Namibija bi mogla postati novi izvor prihoda za "Galp", koji je do sada uložio velike iznose u vađenje nafte u teritorijalnim vodama Brazila, a sudjeluje i u projektu vađenja plina u mozambičkom bazenu Rovuma.

Kompanija je signalizirala da bi mogla potražiti partnere za projekte u Namibiji budući da bi mogli poprimiti velike razmjere.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži, s obzirom na naznake da bi do idućeg desetljeća mogla zauzeti četvrto mjesto na ljestvici afričkih proizvođača, rekao je za Reuters jedan afrički naftni dužnosnik.

- Procjenjuje se (...) da samo kompleks Mopane sadrži 10 milijardi barela ekvivalenta nafte ili čak i više, i to prije izrade istražnih i testnih bušotina - objavio je "Galp".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.