GAZA

Otac pjesmom među ruševinama pokušava djecu barem nakratko udaljiti od surove stvarnosti

Nidal Kaidan (Qaidan), otac četvero djece, na ovaj način pokušava smanjiti psihički pritisak koji doživljavaju on i njegova djeca

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

23.4.2024

Dok 200 dana traju izraelski napadi na Pojas Gaze, Palestinac pjesmom pokušava djecu barem nakratko udaljiti od surove stvarnosti rata, javlja Anadolija.

Nidal Kaidan (Qaidan), otac četvero djece, na ovaj način pokušava smanjiti psihički pritisak koji doživljavaju on i njegova djeca.

- Zajedno smo napisali ovu pjesmu. Ove riječi odražavaju stvarnost u kojoj živimo i nevolje koje doživljavamo. Skuhat ćemo čaj, bez šećera, bez čaja, bez ulja. Moja djeca i ja željeli smo na ovaj način da kažemo ljudima naše probleme. Želio sam da kroz pjesmu kažem šta se dešava u Gazi i s kakvim problemima se susrećemo - rekao je Qaidan.

Ovaj Palestinac je kazao da je prošao ramazan, sveti mjesec muslimana, i Bajram.

- Ova djeca prolaze kroz veoma teška vremena. Ne mogu ni da jedu, niti da zadovoljavaju svoje potrebe. Djeca su najviše pogođena ratom. Ljudima je potrebno da vide ovo sada - izjavio je Kaidan.

Kako je kazao, djeca nemaju mogućnost da idu u školu.

- Kroz pjesme, na zabavan način, željeli smo prenijeti poruku djeci u svijetu - rekao je Kaidan.

Tragedija koja će ući u historiju događa se u Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska nastavlja svoje napade već sedam mjeseci. Stanovnici Gaze pokušavaju preživjeti bez vode, struje i hrane. Kao i uvijek, napadi i blokade najviše pogađaju djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.