UHAPŠENO 125 OSOBA

Nizozemska policija prekinula propalestinske demonstracije na amsterdamskom univerzitetu

Policija je na platformi X saopćila da je morala djelovati kako bi zaustavila događaj i demontirala šatore koje su postavili demonstranti

Propalestinske demonstracije  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13
Anadolija

7.5.2024

Nizozemska policija za nerede prekinula je propalestinske demonstracije na amsterdamskom univerzitetu rano u utorak, uhapsivši oko 125 osoba, saopćile su vlasti, prenosi Anadolija.

Policija je na platformi X saopćila da je morala djelovati kako bi zaustavila događaj i demontirala šatore koje su postavili demonstranti.

Upad policije

- Upad policije bio je neophodan za uspostavljanje reda - saopćila je policija.

Na fotografijama AA vidi se kako policija odvodi neke od demonstranata koji su autobusima odvezeni.

Propalestinski studenti Univerziteta u Amsterdamu u ponedjeljak su postavili kamp na kampusu Roeterseiland kako bi pokazali solidarnost sa Gazom.

Studenti su zahtijevali da školska uprava prekine svoje veze sa institucijama povezanim s Izraelom.

Govoreći u ime grupe Pravda za Palestinu, student Raoul rekao je za Anadolu da su pozvali administraciju univerziteta da prekine veze s izraelskim institucijama.

Prekid veza sa izraelskim institucijama

Raoul je podvukao potrebu da univerzitet bude transparentan u prekidu veza sa izraelskim institucijama, navodeći da administracija nije poslušala njihove zahtjeve.

Rekavši da su njihovi pisani pozivi i druge akcije za prekid saradnje sa izraelskim institucijama naišle na pritisak i nasilje policije, Raoul je rekao da će nastaviti sa svojim akcijama u kampusu dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Drugi student, koji je tražio da ostane anoniman, također je izrazio solidarnost s Palestincima u Gazi, navodeći da su se pridružili protestu kako bi se suprotstavili napadima na Palestince i pozvali univerzitet da prekine svoje veze s Izraelom.

Na brojnim američkim univerzitetima u aprilu su počeli studentski protesti u znak podrške Palestini. Protesti su se potom proširili i u ostale gradove širom svijeta, uključujući i univerzitete u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.