KRITIKOVALA I SUD U HAGU

Putinova portparolka zabrinuta za zdravstveno stanje ratnog zločinca Ratka Mladića

Tvri da "Zapad vodi kontinuiranu politiku 'nanošenja patnje Srbima'"

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova. AP

N. Aj.

8.5.2024

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova prokomentirala je zdravstveno stanje ratnog zločinca Ratka Mladića, a usput je i kritikovala Međunarodni sud pravde u Hagu.

- Ratku Mladiću ne žele da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, a zanemarivanje njegovih osnovnih prava ukazuje na činjenicu da Zapad vodi kontinuiranu politiku "nanošenja patnje Srbima" koje je označio kao jedine krivce za rat na teritoriji bivše Jugoslavije. Uprkos činjenici da je Mladiću pogoršano zdravstveno stanje, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, nastavlja da zanemaruje njegova osnovna prava, među kojima je pravo na adekvatnu medicinsku njegu - rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Rekla je da advokati i članovi porodice zločinca Mladića vode "stalnu borbu za očuvanje njegovog života i zdravlja".

- Već nekoliko godina se pravnim zastupnicima generala ne daju potpune i adekvatne medicinske informacije o njegovom zdravstvenom stanju, a nezavisnim ljekarima ne dozvoljavaju da ga pregledaju - rekla je Zaharova.

Dodala je da odbijaju da Mladića privremeno puste na slobodu iz humanitarnih razloga, što je nemoguće.

Mladić SE nalazi na odsluživanju doživotne kazne zatvora zbog počinjenog genocida u Srebrenici, ali i niza drugih zločina koji su počinjeni pod njegovom komandom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.