NAKON ODOBRENE POMOĆI

Dok se Ukrajina bori s teškim ruskim bombardiranjem, Blinken stigao u Kijev

Nada se da će "poslati snažan umirujući signal Ukrajincima koji su u vrlo teškom trenutku"

Anthony Blinken - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. Aj.

14.5.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) Blinken doputovao je u utorak u Kijev u prvu posjetu Ukrajini visokog američkog dužnosnika otkako je Kongres prošlog mjeseca odobrio dugo odgađani paket vojne pomoći toj zemlji u iznosu od 61 milijarde dolara.

Prethodno nenajavljeno putovanje ima za cilj pokazati američku solidarnost s Ukrajinom dok se ona bori protiv teškog ruskog bombardiranja na svojoj sjeveroistočnoj granici.

Blinken, koji je stigao u Kijev vozom u utorak rano ujutro, nada se da će "poslati snažan umirujući signal Ukrajincima koji su u vrlo teškom trenutku", rekao je američki dužnosnik koji je, pod uvjetom anonimnosti, izvijestio novinare o Blinkenovu posjeti.

- Sekretar je došao razgovarati o tome kako će naša dodatna pomoć pomoći ojačati njihovu odbranu (i) omogućiti im da preuzmu inicijativu na bojnom polju - rekao je.

Topništvo, projektili dugog dometa poznati kao ATACMS i sistem protuzračne odbrane koje je odobrio predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) 24. aprila, već su dijelom poslani ukrajinskim snagama, rekao je dužnosnik.

Blinken će pokušati uvjeriti ukrajinske dužnosnike, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, u trajnu podršku SAD i održati govor usmjeren na budućnost Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Već mjesecima ruske snage polako napreduju, uglavnom u regiji Donjeck na jugu, zahvaljujući značajnoj prednosti u ljudstvu i streljivu, prenosi Reuters.

U ponedjeljak je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) rekao da Vašington pokušava ubrzati "ritam isporuka" oružja Ukrajini kako bi joj pomogao da preokrene situaciju na bojištu.

- Odgoda je stavila Ukrajinu u rupu i mi im pokušavamo pomoći da se iskopaju iz te rupe što je brže moguće - rekao je Salivan, dodajući da će ove sedmice biti najavljen novi paket oružja.

Rusija sada kontrolira oko 18 posto Ukrajine i sve više napreduje nakon neuspjele prošlogodišnje kijevske protuofanzive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.