ROBERT VUD

Ambasador SAD: Dodikove opasne akcije prijete stabilnosti BiH, nastavit ćemo koristiti sankcije

Milorad Dodik posebno je nastojao potkopati državne institucije, poziva na disoluciju

Robert Vud. Screenshot

S. S.

15.5.2024

Ambasador SAD pri UN-u Robert Vud (Wood) obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravlja o BiH.

- Stabilost BiH je ključna za osiguranje stabilnog regiona. Dejtonski sporazum je ustanovio EUFOR i OHR. Ured visokog predstavnika i dalje igra vitalnu ulogu. Visoki predstavnik i njegov ured su presudni za osiguravanje nastavka funkcioniranja institucija koje žele neki političari da potkopaju - rekao je Vud.

Dodao je da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Potpuno podržavamo visokog predstavnika i njegove ovlasti uključujući i bonske. Korištenje bonskih ovlasti je komplementarno sa evropskim integracijama - naglasio je.

Dodao je da je odluka Vijeća EU o otvaranju pregovora promijenila uloge i prioritete.

- Rizik od propuštanja prilika ne može se dovoljno naglasiti. Brojni su izazovi, a probleme predstavlja secesionistička retorika. Milorad Dodik posebno je nastojao potkopati državne institucije, poziva na disoluciju. Njegove opasne akcije prijete stabilnosti BiH i bit ću jasan - historijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid. To je pravni zaključak koji je potvrdio Međunarodni krivični sud i Sud prave. Komemoracija i prihvatanje činjenica su važni da se ide naprijed ka pomirenju - naglasio je.

Osvrnuo se i na korištenje sankcija te države.

- SAD će nastaviti koristi sve raspoložive alate, ukljukujući sankcije protiv onih koji su uključeni u korupciju i narušavanje Dejtona - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.