DIPLOMATSKA KRIZA

Španija odlučila povući ambasadorku iz Buenos Airesa

Albares je najavio da će u Buenos Airesu imati osoblje samo za komercijalne poslove

Španski ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares. Anadolija

Anadolija

21.5.2024

Španski ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares (Jose Manuel Albares) izjavio je da su prekinuli direktne diplomatske odnose s Argentinom i odlučili da povuku ambasadorku iz Buenos Airesa usljed krize koja je započela nakon izjava argentinskog predsjednika Jaivera Mileija usmjerenih na španskog premijera Pedra Sančeza (Sancheza), javlja Anadolija.

U izjavi novinarima nakon sastanka Vlade Španije, Albares je najavio da će u Buenos Airesu imati osoblje samo za komercijalne poslove i da su povukli ambasadorku u Argentini Mariju Jesus Alonso.

Ponavljajući da su očekivali izvinjenje od argentinskog predsjednika Mileija, Albares je rekao: "Međutim, situacija se nije promijenila. Ambasador koji je pozvan na konsultacije ostat će u Madridu".

Španski ministar vanjskih poslova naveo je da "španske institucije ne kreiraju vanjsku politiku tvitovima i ne učestvuju ni u kakvim emisijama" i naglasio da je "saradnja uvijek važnija".

- Ovaj događaj je jedinstven. Nema drugog primjera u međunarodnim odnosima. Posjetit ćete glavni grad jedne zemlje i vrijeđati njene institucije i miješati se u njene unutrašnje stvari - rekao je Albares.

Diplomatska kriza između Španije i Argentine, koja traje od početka maja, produbila se u ponedjeljak, a argentinski predsjednik odbio se izviniti za komentare o ženi španskog premijera.

Španski premijer Pedro Sančez ponovno je u ponedjeljak pozvao argentinskog predsjednika Javiera Mileija da se izivini jer je njegovu suprugu nazvao "korumpiranom" i vrijeđao Vladu Španije dok je u nedjelju boravio u Madridu, međutim do toga nije došlo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.