OKO 300 MILIJARDI DOLARA

G7 želi iskoristiti zamrznutu rusku imovinu za pomoć Ukrajini

Ministrima G7 će se u subotu pridružiti ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko

Grupa G7. Pixsell

FENA

25.5.2024

Grupa G7 ispitat će mogućnosti korištenja budućeg prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, rekli su u subotu ministri finansija grupe sedam najrazvijenijih država svijeta (G7), prema nacrtu zajedničke izjave koju je vidio Reuters.

Britanska agencija podsjeća kako je G7 zamrznuo približno 300 milijardi dolara vrijednu rusku imovinu nedugo nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

- Napredujemo u našim raspravama o potencijalnim putevima kako bi došli do vanrednih profita koji proizlaze iz blokirane ruske državne imovine u korist Ukrajine - navodi se u nacrtu izjave.

Neće biti značajnijih promjena prije konačne verzije koja će biti objavljena kasnije u subotu, rekao je Reutersov izvor iz G7, prenosi Aljazeera.

Ministrima G7 će se u subotu pridružiti ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka, koji razgovaraju u Stresi, na sjeveru Italije, imaju za cilj predstaviti opcije o finansiranju Ukrajine koje će razmatrati čelnici država G7 na samitu sredinom juna.

- U skladu s našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostat će blokirana dok Rusija ne plati štetu koju je napravila Ukrajini - piše u izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.