JUŽNA RUSKA REGIJA

Rast broj stradalih u ukrajinskom napadu na Belgorod

Rusko ministarstvo odbrane također je saopćilo da su jedinice protuzračne odbrane presrele i uništile ukrajinski dron iznad susjedne regije Kursk

Eksplozije u Belgorodu. Telegram

S. S.

26.5.2024

U ukrajinskim napadima u subotu na južnu rusku regiju Belgorod ubijena su četiri stanovnika, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram napisao da su tri osobe ubijene u selu Oktjabriskij u višestrukom raketnom napadu. Jedan muškarac je umro nakon što je prebačen u bolnicu. Dvanaest osoba je povrijeđeno nakon dva incidenta granatiranja, uključujući jedno dijete, dodao je.

U selu Dubovoje, u napadu je ubijena žena koja je radila u svom vrtu. Dodao je da je grad Šebekino, u blizini ukrajinske granice, kasnije granatiran, a nekoliko je kuća pretrpjelo štetu na prozorima i krovovima.

Gladkov je kasnije rekao da su jedinice protuzračne odbrane presrele i uništile 29 ciljeva u zraku.

Rusko ministarstvo odbrane također je saopćilo da su jedinice protuzračne odbrane presrele i uništile ukrajinski dron iznad susjedne regije Kursk.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvještaje s ratišta. Ukrajina rijetko komentariše česte napade na južne ruske regije tik uz njezinu granicu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije ovog mjeseca da je upad ruskih trupa u regiju Harkov imao za cilj stvaranje "tampon zone" kako bi se spriječili prekogranični napadi na Belgorod i druge regije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.