SUD U NJEMAČKOJ

Njemački vojni oficir osuđen na tri i po godine zatvora zbog špijuniranja za Rusiju

Optuženi, identifikovan samo kao Tomas H. (54) (Thomas) u skladu s njemačkim pravilima o privatnosti, imao je vojni čin kapetana

Zatvor. Anadolija

Anadolija

27.5.2024

Njemački sud osudio je u ponedjeljak vojnog oficira za špijunažu zbog prosljeđivanja internih dokumenata Rusiji na tri i po godine zatvora, prenosi Anadolija.

Optuženi, identifikovan samo kao Tomas H. (54) (Thomas) u skladu s njemačkim pravilima o privatnosti, radio je za Saveznu kancelariju za opremu, informacione tehnologije i podršku u službi i imao je vojni čin kapetana. Državni sud u Duesseldorfu osudio ga je za špijunažu i kršenje službene tajne.

Muškarac je postupio po svojoj volji kada je ruskom konzulatu u Bonu u maju 2023. dostavio interne dokumente koji su proslijeđeni ruskoj obavještajnoj službi, utvrdio je sud. On je također ponudio svoju saradnju i dodatna dokumenta njemačke vojske.

Sud je saopštio da je optuženi, koji nije ranije osuđivan, priznao većinu optužbi protiv njega, sarađivao s istražiteljima i kajao se zbog svojih postupaka. Takođe je navedeno da je u to vrijeme imao značajnih zdravstvenih problema.

Optuženi je prošlog mjeseca svjedočio da je bio motivisan strahom od nuklearne eskalacije rata u Ukrajini, javila je njemačka novinska agencija dpa. Rekao je da je u to vrijeme pratio proruskog influensera i da ga je objava na društvenim mrežama navela da se obrati ruskom konzulatu.

Optuženi je rekao da se prijavio za članstvo u krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku otprilike u isto vrijeme, ali je kasnije odlučio da je napusti.

Presuda je uslijedila nakon nedavnih hapšenja u jeku zabrinutosti zbog ruske špijunaže u Njemačkoj, koja je jedan od vodećih dobavljača oružja Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.