DANAS SE OBILJEŽAVA

Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a

Više od dva miliona uniformiranih i civilnih mirotvoraca UN-a do danas je pomoglo zemljama u prelazu iz rata u mir

Mirotvorci UN-a. dw.com

I.P.

29.5.2024

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a kao sjećanje na datum početka prve mirovne misije UN-a nazvane Primirje, 29. maj 1948., kada je Vijeće sigurnosti UN-a rasporedilo mali broj vojnih posmatrača UN-a na Bliski istok. Ovaj datum se kontinuirano obilježava od 2003., a službeno ga je uspostavila Generalna skupština UN-a 2002. godine.

Svake godine na današnji dan generalni sekretar UN-a polaganjem vijenca odaje počast svim palim mirovnjacima pod zastavom UN-a za njihovu službu i žrtvu, a uredi Ujedinjenih nacija, uključujući države članice i nevladine organizacije, održavaju različite manifestacije.

Obilježavanjem ovog značajnog datuma iskazuje se zahvalnosti hrabrim muškarcima i ženama koji su riskirali svoje živote kako bi održali mir u svijetu u proteklih 75 godina. Više od dva miliona uniformiranih i civilnih mirotvoraca UN-a do danas je pomoglo zemljama u prelazu iz rata u mir. Mirovne snage Ujedinjenih nacija za svoj predani rad dobile su Nobelovu nagradu za mir, 1988. godine.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.