JASNO PORUČILI

Nizozemska neće ograničiti Kijev: Ukrajina može napasti ciljeve u Rusiji s našim borbenim avionima

Samo tražimo od njih da poštuju međunarodno pravo i pravo na samoobranu kako je navedeno u Povelji UN-a

Avioni F-16. AP

N. Aj.

4.6.2024

Nizozemska ministrica odbrane Kajsa Olongren (Ollongren) poručila je Kijevu da slobodno koristi borbene avione F-16 koje zemlja namjerava donirati Ukrajini za napade na ciljeve unutar Rusije.

Nizozemska naime planira Kijevu poslati 24 borbena aviona F-16. Olongren je u intervjuu za Politico kazala kako Nizozemska neće nametnuti ograničenja za korištenje aviona, kao što je to slučaj s Belgijom, gdje je premijer Aleksander De Kro (Alexander De Croo) upozorio Kijev da ne koristi njihove F-16 u ruskom zračnom prostoru.

- Nema ograničenja u belgijskom stilu. Kada predamo avione Ukrajini, oni ih mogu koristiti. Samo tražimo od njih da poštuju međunarodno pravo i pravo na samoobranu kako je navedeno u Povelji UN-a, što znači da ih koriste za ciljanje vojnih meta u svrhu samoobrane - rekla je Olongren.

Olongren i američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) bili su među visokim dužnosnicima koji su se u nedjelju susreli s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na konferenciji u Singapuru. Olongren će odstupiti s mjesta ministrice odbrane nakon prisege nove krajnje desne vlade. Kazala je kako se nada da će nova vlada nastaviti podržavati NATO i Ukrajinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.