INDIJA

Toplotni talas odnio više desetina života

Nekoliko indijskih gradova je pod udarom visokih temperatura koje prelaze 49 stepeni Celzijusa

30 osoba stradalo u toplotnom udaru. Anadolija

Anadolija

4.6.2024

Desetine osoba preminule su u posljednjih nekoliko sedmica zbog toplotnog talasa koji je zahvatio Indiju, javlja Anadolija.

Nekoliko indijskih gradova je pod udarom visokih temperatura koje prelaze 49 stepeni Celzijusa, a mnoge države prijavljuju smrtne slučajeve.

Iz Urgentnog centra istočne države Odisha su potvrdili da je 30 osoba stradalo u toplotnom udaru.

Trideset tri zvaničnika, koja su radila na izborima u sjevernoj državi Uttar Pradesh, umrla su uslijed visokih temperatura.

U New Delhiju je prošle sedmice zabilježena rekordno visoka temperatura od 52,9 stepena Celzijusa, ali su meteorolozi naknadno saopćili da je mjerenje bilo pogrešno. U glavnom gradu Indije je prošle sedmice zabilježen i prvi smrtni slučaj uzrokovan vrućinom.

U istočnoj državi Bihar, zvaničnici grada Aurangabada rekli su za Anadolu da je šest osoba nedavno umrlo zbog toplotnog talasa.

U zapadnoj državi Rajasthan, Rakesh Kumar Meena, zvaničnik za upravljanje katastrofama, rekao je za Anadolu u utorak da je najmanje 12 ljudi umrlo u uslovima toplotnog talasa.

Lokalni mediji objavili su prošle sedmice da je Indija imala 24.849 slučajeva za koje se sumnja da je toplotni udar i 56 potvrđenih smrtnih slučajeva zbog bolesti uzrokovanih vrućinom između 1. marta i 30. maja.

Indijski web-portal "The Print" je objavio podatke Nacionalnog centra za kontrolu bolesti prema kojima je maj bio najsmrtonosniji mjesec sa 46 smrtnih slučajeva uzrokovanih vrućinom.

Maj je najtopliji mjesec u Indiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.