PREDSJEDNIK SAD

Biden se sastaje sa Zelenskim u Parizu, obećava novu vojnu pomoć od 225 miliona dolara

To će biti njihov prvi razgovor licem u lice otkako je Zelenski posjetio Washington u decembru

AP

FENA

7.6.2024

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u petak u Parizu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na marginama dešavanja povodom obilježavanja 80. godišnjice Dana D – iskrcavanja saveznika u Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Bit će riječi o obećanom paketu pomoći u naoružanju vrijednom 225 miliona dolara.

To će biti njihov prvi razgovor licem u lice otkako je Zelenski posjetio Washington u decembru, kada su se njih dvojica borili s republikanskom opozicijom za veću pomoć Ukrajini.

Oni će se ponovo sastati iduće sedmice na samitu G7 u Italiji, dok bogate zemlje raspravljaju o korištenju ruske imovine zamrznute nakon invazije na Ukrajinu kako bi osigurale 50 milijardi dolara Ukrajini.

Zelenski je kazao Reutersu prošlog mjeseca da zapadnim zemljama treba previše dugo da donose odluke o pomoći.

Biden je u četvrtak u Normandiji u Francuskoj povukao vezu između bitke protiv tiranije u Drugom svjetskom ratu i ukrajinskog rata s Rusijom, nazivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina "diktatorom".

Pomoć u novom naoružanju vrijednom 225 miliona dolara uključuje artiljerijske metke i presretače protivzračne odbrane, između ostalog, saopćili su izvori. Ukrajina se bori da odbrani oblast Harkova nakon što je ofanziva koju je Rusija pokrenula 10. maja zahvatila i neka sela.

Biden je prošle sedmice promijenio svoj stav i odlučio da bi Ukrajina mogla lansirati oružje koje isporučuju Sjedinjene Države na vojne ciljeve unutar Rusije koji podržavaju ofanzivu na Harkov.

Sjedinjene Države pokušavaju udovoljiti potrebama Ukrajine za oružjem, izjavio je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer u četvrtak u Washingtonu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.