U TOKU POTRAGA

U Grčkoj nestala još dva turista

Grčku je pogodio jak toplinski val koji bi trebao dosegnuti vrhunac

Grčka. Facebook

D. R.

13.6.2024

Dvoje turista, jedan iz Sjedinjenih Država i jedan iz Nizozemske, nestali su tokom odvojenog planinarenja Grčkom. 59-godišnji Amerikanac, Albert Calibet, nestao je u utorak na otoku Amorgos na putu prema selu Katapola, objavila je općina Amorgos.

Popi Despotidi, stručnjak za turizam, rekao je danas za CNN da Calibet već desetak godina dolazi na Amorgos gotovo svake godine. 74-godišnji nizozemski turist nestao je u nedjelju na otoku Samos, a u toku je velika operacija potrage i spašavanja, rekle su vlasti, pri čemu pomaže i lokalno stanovništvo. Muškarac je otišao planinariti u područje Marathokamposa.

Konstantia Dimoglidou, glasnogovornica grčke policije, rekla je danas za CNN da za dvojicom muškaraca tragaju policija, vatrogasci i dobrovoljci. "Nažalost, za sada ih nismo pronašli", kazala je.

Prošle sedmice je na grčkom otoku Symi nestao britasnki TV doktor Michael Mosley (67) dok se šetao po visokim temperaturama. Njegovo tijelo je pronađeno nakon nekoliko dana. Preliminarna istraga je pokazala da je umro prirodnom smrću, piše Index.hr.

Grčku je pogodio jak toplinski val koji bi trebao dosegnuti vrhunac, temperature su blizu 40 stepeni Celzijusa. Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske van u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.