NEMA IZLAZA

Orban smatra da su EU "draži ilegalni migranti od njih": Ne može se izvući iz plaćanja 200 miliona eura

Evropski sud pravde je jučer saopćio odluku o kažnjavanju Mađarske s 200 miliona eura jer ne primjenjuje zajedničku politiku EU prema azilantima

Viktor Orban. AP

N. H.

prije 6 dana

Premijer Mađarske Viktor Orban nazvao je odluku Evropsko suda pravde nepravednom, rekavši da su "ilegalni migranti draži Briselu nego evropski građani".

Podsjećamo, Evropski sud pravde je jučer saopćio odluku o kažnjavanju Mađarske s 200 miliona eura jer ne primjenjuje zajedničku politiku EU prema azilantima. 

- Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona eura i kaznu od milion eura po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde - navodi se između ostalog u saopćenju suda.

Orban se oglasio na društvenoj mreži "X" i prokomentirao ovu odluku.

- Odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra plus jedan milion eura dnevno za odbranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni evropski građani - napisao je Orban.

Portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper je rekla da EK očekuje da će se Mađarska povinovati toj odluci.

- Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava da preduzme da bi ispunila danas donesenu presudu - rekla je Hiper.

Portparol Evropske komisije Balaž Ujvari rekao je da će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od budžetskih izdvajanja EU toj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.