CRVENO MORE

Huti pogodili teretni brod u Adenskom zaljevu, jedan mornar ranjen

Napad u četvrtak označio je njihov drugi direktan pogodak na trgovački brod u dva dana

Tri projektila pogodila su Verbenu. Yahoo

FENA

14.6.2024

Projektili koje su ispalili jemenski militanti Huti pogodili su u četvrtak teretni brod Verbena koji plovi pod zastavom Palaua u Adenskom zaljevu, izazvavši požar i teško povrijedivši jednog člana posade, saopćila je američka Centralna komanda.

Izazvan požar

Huti, koji su saveznici Irana, pokrenuli su desetine napada na međunarodne brodove u regiji Crvenog mora od novembra u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa.

Napad u četvrtak označio je njihov drugi direktan pogodak na trgovački brod u dva dana, a grupa je objavila da će se njena kampanja nastaviti dok se neprijateljstva u Pojasu Gaze ne okončaju.

Tri projektila pogodila su Verbenu u četvrtak, izazvavši požar i oštetivši brod, saopćila je Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Dok se njegova posada borila s vatrom, avion s ratnog broda američke mornarice je evakuirao ozlijeđenog mornara na obližnji brod partnerskih snaga radi medicinske pomoći, saopćila je Centralna komanda SAD-a.

Brod plovio za Italiju

Reuters nije mogao odmah kontaktirati poljskog menadžera Verbene. Plovilo, natovareno drvenim građevinskim materijalom, plovilo je za Italiju u vrijeme napada, saopćio je CENTCOM. Sigurnosni i vojni izvori rekli su da Verbena još uvijek ima sposobnost napajanja i upravljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.