NAJAVIO PORTPAROL

Huti ponovo prijete: "Gađat ćemo brodove koji idu prema izraelskim lukama iz Sredozemnog mora"

Prethodno su Huti zaprijetili da će proširiti napade na Indijski okean i na brodove koji obilaze južnu Afriku

Teretni brod pogođen raketom. Anadolija

Z. K.

4.5.2024

Novu fazu eskalacije koja uključuje gađanje brodova koji idu prema izraelskim lukama iz Sredozemnog mora u petak je najavio portparol jemenskih oružanih snaga Yahya.

U saopćenju Saree navodi se da će eskalacija stupiti na snagu "odmah".

Četvrta faza

To uključuje gađanje svih brodova koji "krše zabranu plovidbe ka Izraelu" i koji se kreću ka lukama "okupirane Palestine" iz Sredozemnog mora u bilo koju oblast unutar zone dometa projektila Huta.

- Najavljujemo provedbu četvrte faze eskalacije ciljanjem brodova koji se kreću prema okupiranim palestinskim lukama - rekao je Saree.

Saree je kazao da će iskoristiti sve resurse ukoliko Izrael napadne Rafah.

- Ako izraelski neprijatelj namjerava pokrenuti agresivnu vojnu operaciju protiv Rafe, jemenske oružane snage će nametnuti sveobuhvatne sankcije svim brodovima i kompanijama koji su povezani s opskrbom i uplovljavanjem u okupirane palestinske luke bilo koje nacionalnosti i spriječit će sve brodove da ne prolaze kroz zonu djelovanja Oružanih snaga, bez obzira na njihovo odredište - dodao je Saree.

Prethodno su Huti zaprijetili da će proširiti napade na Indijski okean i na brodove koji obilaze južnu Afriku kako bi izbjegli jemensku obalu, ali je njihov glavni fokus su i dalje Crveno more i Adenski zaliv.

Huti, koji kontrolišu velike dijelove Jemena, uključujući veći dio obale Crvenog mora, izveli su od novembra brojne napade dronovima i projektilima na brodove u Crvenom moru, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Vojni stručnjaci

Njihovi napadi izazvali su odmazde SAD i Velike Britanije i formiranje međunarodne pomorske koalicije za zaštitu vitalnog trgovinskog puta.

Vojni stručnjaci navode da arsenal Huta uključuje balističke rakete dometa od 1.600 do 1.900 kilometara i iranske bespilotne letelice ''Shahed-136'' koje mogu da putuju do 2.000 kilometara

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.