MIŠLJENJE JAVNOSTI

Anketa pokazala da 41 posto Izraelaca preferira Ganca za premijera

Dok Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze, popularnost premijera Benjamina Netanjahua i dalje opada

Netanjahu i Ganc. Screenshot

Anadolija

prije 7 dana

Dok Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze, popularnost premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) i dalje opada, a nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da bivši član ratnog kabineta Beni Ganc (Benny Gantz) ima veću podršku javnosti, prenosi Anadolija.

Prema anketi koju je u petak objavio izraelski list "Maariv", samo 35 posto ispitanika vjeruje da je Netanjahu sposoban za obavljanje dužnosti premijera, dok 41 posto preferira Ganca, lidera Stranke nacionalnog jedinstva, koji je u nedjelju podnio ostavku u vladi.

Rezultati ankete Instituta Lazar su također pokazali da 24 posto od 501 ispitanog Izraelca nije odgovorilo na anketno pitanje o premijeru.

Jasna većina ispitanika, 74 posto misli da je izraelska javna diplomatija o napadu palestinske grupe Hamas 7. oktobra bila neuspješna. Nasuprot tome, samo 15 posto smatra da je to uspješno, dok 11 nije imalo mišljenje.

Prema rezultatima ankete, ukoliko bi izbori bili održani istog dana, Stranka nacionalnog jedinstva bi osigurala 24 od 120 mjesta u Knesetu, izraelskom parlamentu. Stranka Likud, koju predvodi Netanjahu, imala bi 21 mjesto, a stranka Ješ Atid, na čelu s opozicionim liderom Jairom Lapidom (Yair), dobila bi 15.

Istraživanje je također ukazalo na neočekivani porast podrške desničarskoj opozicionoj stranci Jisrael Beiteinu (Yisrael), koju vodi bivši ministar odbrane Avigdor Lieberman.

Prema anketi, stranka bi osigurala 14 mjesta, u odnosu na devet koliko je imala na prethodnim izborima.

List navodi da će blok koji podržava Netanjahuovu vladu osigurati 52 mjesta, dok će opozicija dobiti 58, a arapski predstavnici 10.

Za formiranje vlade u Izraelu potreban je najmanje 61 zastupnik u Knesetu.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno više od 37.200 Palestinaca.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.