RIBARNICA

Prava glumica: Ova zmija ide u krajnosti da bi se pravila mrtva

Nisu otrovnice, pa se ne mogu tako braniti od predatora

Zmije ribarice. Društvene mreže

N. Aj.

prije 6 dana

Zmije ribarice prave su holivudske glumice među zmijama. Ovo je svakako jedna od životinja kojima glumljenje vlastite smrti ide prilično dobro, moglo bi se čak reći i previše dobro. Inače, zmije često glume da su mrtve kako bi izbjegle predatore koji ih love. Ribarice su svoj performans podigle na višu razinu implementirajući neke vrlo neugodne tehnike, piše Live Science.

Osim zmija, mnoge druge životinje, kao što su neke ribe, insekti, vodozemci, ptice i sisavci, glume svoju smrt ne bi li prevarili predatore i sačuvali život. Ovaj fenomen čak ima i znanstveni naziv - tanatoza. 

Osim ukočenosti koju prakticira većina životinja, ribarica ima tendenciju izbaciti fekalne tvari i probavne izlučevine oko sebe kako bi predatorima bila još odbojnija. Ponekad se čak događa da ovaj, već neugodan prizor, začine puštanjem krvi iz usta.

Razlog zbog kojeg ove zmije idu korak dalje kada je tanatoza u pitanju jest taj što one nisu otrovnice. Za razliku od zmija koje se protiv predatora mogu boriti svojim otrovom, ribarici ne preostaje previše opcija. Glumljenje smrti jedan je od najsigurnijih načina da će uspjeti preživjeti. Stvaranjem ovog neugodnog prizora, predatorima sugerira da nije ukusan i svjež obrok, već raspadajuća lešina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.