SAOPĆILA RESQSHIP

Jedanaest mrtvih i desetine nestalih u dva brodoloma kod obala južne Italije

Brod je krenuo iz Libije, a prevozio je migrante iz Sirije, Egipta, Pakistana i Bangladeša

26 djece je među nestalima. BBC

Z. K.

18.6.2024

Usljed dva brodoloma kod obala južne Italije najmanje 11 osoba je poginulo, a više od 60 se vodi kao nestalo, piše BBC.

Njemačka dobrotvorna organizacija RESQSHIP saopćila je da je u ponedjeljak pronašla 51 osobu iz drvenog čamca koji je tonuo i također pronašla deset tijela zarobljenih na donjoj palubi u blizini otoka Lampedusa.

Ljekari bez granica

U odvojenom incidentu istog dana, više od 60 osoba je prijavljeno kao nestalo, od kojih se 26 strahuje da su djeca, rekli su Ljekari bez granica (MSF).

Čamci su prevozili migrante koji su krenuli iz Libije i Turske, saopćile su agencije UN-a, o čemu piše BBC. Preživjeli u brodolomu kod Lampeduse predati su italijanskoj obalskoj straži i dovedeni su na obalu u ponedjeljak ujutro, dok su oni koji nisu preživjeli odvučeni na ostrvo, navodi RESQSHIP.

Brod je krenuo iz Libije, a prevozio je migrante iz Sirije, Egipta, Pakistana i Bangladeša, navodi se u zajedničkom saopćenju UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UN-ove agencije za djecu UNICEF.

Pronađena olupina

Druga olupina locirana je oko 125 milja od obale Kalabrije u južnoj Italiji, piše, također, u zajedničkom saopćenju.Inače, Mediteran je najsmrtonosnija poznata migracijska ruta na svijetu. Više od 23.500 migranata je umrlo ili nestalo u njegovim vodama od 2014. godine, prema podacima UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.