ODJEKIVALE EKSPLOZIJE

Haos uoči Putinova sastanka s Kim Jong Unom: Više sjevernokorejskih vojnika ubijeno unutar demilitarizirane zone

Glavna južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da je njihova vojska ispalila hice upozorenja na skupinu od 20 do 30 Sjevernokorejaca

Vojnici južnokorejske vojske patroliraju u demilitarizovanoj zoni u Goseongu. AP

Z. K.

18.6.2024

Eksplozije nagaznih mina uzrokovale su višestruke žrtve u Sjevernoj Koreji. Incident se dogodio nakon što su njihove trupe navodno prešle u demilitariziranu zonu na granici s Južnom Korejom, objavio je Sky News.

Glavna južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da je njihova vojska ispalila hice upozorenja na skupinu od 20 do 30 Sjevernokorejaca koji su probili vojnu demarkacijsku liniju.

Inače, ovo je drugo kršenje granice u samo dvije sedmice, a incident je zabilježen baš u razdoblju kad ruski predsjednik Vladimir Putin započinje svoj posjet Pjongjangu, što mu je prvo putovanje u Sjevernu Koreju u 24 godine.

Združeni načelnik stožera Seula izvijestio je da su sjevernokorejske trupe radile u blizini jako utvrđene demilitarizirane zone kad su eksplodirale nagazne mine uzrokujući višestruke žrtve.

- Čini se da je incident bio slučajan - dodao je u saopćenju.

Podsjetimo, vojska Južne Koreje ispalila je hice upozorenja nakon što je 20-ak sjevernokorejskih vojnika početkom juna nakratko prešlo granicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.