POJAS GAZE

Koordinator mobilnih bolnica u Gazi: Neki pacijenti umiru zbog nedostatka lijekova

Zdravstvena situacija u Pojasu Gaze je katastrofalna i pogoršava se zbog Izraela koji gađa bolnice od 7. oktobra

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

19.6.2024

Mervan al-Hams, koordinator mobilnih bolnica u Gazi, poručio je da se zdravstveno stanje u Pojasu Gaze postepeno pogoršava zbog izraelskih napada, a neki pacijenti su umrli zbog nedostatka lijekova, javlja Anadolija.

- Zdravstvena situacija u Pojasu Gaze je katastrofalna i pogoršava se zbog Izraela koji gađa bolnice od 7. oktobra, kada je počeo rat - rekao je Al-Hams.

Naveo je da je bolnica Nasser u gradu Khan Younisu puna pacijenata i povrijeđenih ljudi, te da imaju problem sa kanalizacijom zbog izraelske vojske koja gađa bolnicu i njenu okolinu.

- Nemamo dovoljno kreveta za sve pacijente i povrijeđene koji nam dolaze. Medicinska zaliha je na izmaku, a neki pacijenti umiru zbog nedostatka lijekova - rekao je Al-Hams.

Ističući da se u kampovima u kojima borave raseljena lica šire zarazne bolesti, a posebno hepatitis, Al-Hams je naveo da je u okolini bolnice i kampa povećan broj insekata zbog otpadnih voda.

Prema njegovim riječima, voda koja stiže do šatora i kampova nije za piće.

- Glad uništava sjeverni dio Pojasa Gaze i ne možemo spriječiti pothranjenost djece - rekao je Al-Hams.

Izraelska vojska je zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafah, vitalnog puta za humanitarnu pomoć u Gazu, pogoršavajući ionako teške humanitarne uslove u palestinskog enklavi.

Granični prelaz Rafah je zatvoren od 7. maja, kada je počela izraelska okupacija na tom području.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.